Inleiding
Volledige werkgelegenheid, nauwelijks inflatie, economische groei, het geld “klotst tegen de plinten”. Hoge beurskoersen, nieuwe pensioenakkoorden, eindelijk echte loonsverhogingen, kortom “volle kracht vooruit”.
Dit alles is in een paar weken tijd geschiedenis. Door een “simpel virus” wat alles op zijn kop zet.
Een massa werkelozen, geen inflatie maar deflatie, economische krimp, het geld omgezet in een forse staatsschuld, lage beurskoersen, uitgeholde pensioenen, lagere salarissen. Kortom, een krimp economie en een sociale ramp.
Wat nu?
Vele kleine en middelgrote accountantskantoren ondervinden momenteel nadrukkelijk de gevolgen van de gewijzigde verhoudingen. Facturen van cliënten blijven liggen of worden mondjesmaat of helemaal niet betaald. Vele cliënten tobben met hun liquiditeit of stevenen op, al dan niet gedwongen, sluiting af.
Het is niet zo dat het MKB, t.w. het leeuwendeel van hun cliënten er warmpjes bij zit, integendeel.
Men leeft net als “de gewone man/vrouw” van maand tot maand of zelfs van week tot week, en “de bodem van de schatkist” is en blijft bij voortduring in zicht.
Natuurlijk zijn momenteel nog alle ogen gericht op het de baas worden van het virus, echter als we willen voorkomen dat de volgende uitbraak zich manifesteert, moeten we met z’n allen naar de anderhalve meter economie. Wat betekent dit voor kantoren, voor de bezetting, voor het rendement? Kortom, hoe bereiken we een nieuwe balans tussen inkomsten en uitgaven en wat betekent dit voor alle mensen die buiten de boot vallen?
Hoe ver reikt je horizon?
Natuurlijk zijn er gelukkig ook nog genoeg m.n. grotere bedrijven die deze klap moeiteloos zullen overleven. Ze bezetten sleutelposities op wereldwijde schaal in het economisch gebeuren en passen zich sowieso aan de gewijzigde marktomstandigheden aan.
Voor kleine en middelgrote accountantskantoren verwachten we echter voor een deel een koude sanering. Immers, er komt een ‘shake-out’ van hun cliënten en medewerkers en het is de vraag hoe levensvatbaar alsdan hun kantoren nog zullen zijn. Probleem bij dit alles is dat de meeste kantoren hun beleid afstemmen op wat hen overkomt en dus te weinig vooruit denken. Dat levert extra kosten en problemen op. De kunst is natuurlijk om desalniettemin een organisatie op te tuigen die voldoende slagkracht en volume heeft om de bedrijven en cliënten die wel overleven naar behoren te bedienen.
Wie zal dat betalen?
De eerste gedachte is vanzelfsprekend om in afgeslankte vorm de werkzaamheden voort te zetten. Of en wanneer men op deze wijze de reis haalt moet nog maar blijken. Een andere optie zou kunnen zijn om praktijken te voegen, waardoor effectiever en efficiënter gewerkt kan worden. Ook zou er een deel van de praktijk kunnen worden verkocht, waardoor men bijvoorbeeld alleen met een geselecteerd aantal cliënten verder gaat. Hoe dan ook, deze coronacrisis eist een zware tol, die op een of andere manier alle werkgevers, werkende en ook niet werkende Nederlanders (denk b.v. eens aan gepensioneerden) zal treffen.
Is er dan helemaal niets goeds te melden? Zeker wel! Indien op een overzienbare termijn een werkend vaccin kan worden ontwikkeld en toegepast, kunnen we de anderhalve meter economie achter ons laten en kunnen hele sectoren, zoals horeca, kunst, cultuur, verzorging, sport etc. nieuw leven worden ingeblazen. Tot het zover is, is de accountant die tijdig maatregelen neemt ‘spekkoper’. Het zal ons een genoegen zijn om voor deze ondernemers een passende partner te rechercheren.
Meld je discreet en vrijblijvend voor een gesprek. Van praten is nog nooit iemand minder geworden.
Teus Klop
Directeur Klop & Partners/Klop Corporate Finance
033 45 46 600 of 06 – 53373312